Herken je deze situatie? Een werknemer die nog behandeling volgt in verband met ziekte, in het kader van zijn re-integratie weer gedeeltelijk aan het werk is in passend werk bij zijn werkgever en ook actief is op een werkervaringsplek in het kader van spoor 2 en dan merkt dat dit alles bij elkaar toch te veel is? Ik krijg regelmatig de vraag van arbeidscoaches of er in deze situatie wel spoor 2 activiteiten verwacht mogen worden. Kan de klant niet gewoon stoppen met spoor 2?
Het lijkt misschien logisch om te stoppen met spoor 2. Want voordat de klant aan de slag was op de werkervaringsplek, ging herstel en re-integratie wel voorspoedig. Maar het spoor 2 traject is natuurlijk niet voor niets ingezet. Dit doe je als er geen zicht (meer) is op structurele terugkeer bij de eigen werkgever. Bijvoorbeeld omdat de werknemer na de verplichte loondoorbetalingsperiode het passende werk niet kan blijven doen. Of omdat het werk dat de werknemer nu bij de eigen werkgever doet niet optimaal aansluit bij de wat de werknemer kan. Als aan die situatie niets veranderd is, dan brengt stoppen in spoor 2 risico’s met zich mee.
Risico’s bij het stoppen van spoor 2
Aan het einde van het tweede ziektejaar beoordeelt UWV de re-integratie-inspanningen van de werkgever en werknemer. Als het niet mogelijk is de resterende mogelijkheden optimaal en structureel te benutten bij de eigen werkgever, dan kan het niet afronden van een adequaat spoor 2 traject leiden tot een langere loondoorbetalingsplicht voor de werkgever. En dat wil een werkgever natuurlijk voorkomen. De werkgever kan spoor 2 dus niet zomaar laten zitten. En dat geldt eigenlijk ook voor de werknemer. Want die moet meewerken aan re-integratie. Stopt de werknemer zonder toestemming van de werkgever met spoor 2 dan kan dat leiden tot het opschorten of stopzetten van het loon tijdens ziekte. En op de lange termijn is het vooral de werknemer die er bij gebaat is dat hij werk heeft dat zo goed mogelijk aansluit bij wat hij nog kan.
Wat dan wel?
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de activiteiten van de werknemer in spoor 1 en spoor 2, het herstel belemmeren of leiden tot verergering van klachten. Daar is niemand bij gebaat. Als de klant meldt dat hij zich overbelast voelt, kijk dan samen met de klant wat de situatie zou kunnen verbeteren. En ga in gesprek met de werkgever en de bedrijfsarts. Wellicht is het nodig om het plan van aanpak aan te passen. En wie weet, ligt de sleutel voor een oplossing wel in aanpassing van de werkzaamheden in spoor 1. Dus zet niet overhaast spoor 2 overboord, maar kijk nog even goed terug waarom de klant aan dit traject begonnen is en wat er op dit moment prioriteit heeft om structurele werkhervatting op het juiste niveau te realiseren.
Meer leren over spoor 2 trajecten?
Ben jij trajectbegeleider, jobcoach, IPS-coach of arbeidsdeskundige en kan jouw kennis over spoor 2 trajecten wel een boost gebruiken? In maart en juni organiseren Mark van de Weijer en ik een training ‘Zelfverzekerd aan de slag met spoor 2’. Klik hier voor meer informatie.
Hoi hoi. Na burn-out ben ik terug bij eigen werkgever. 04-01-2022 gestart met halve dagen. Ik aangegeven dat ik langer wilde werken bij arboarts. Werk nu 4 volle dagen en gaat super. Heerlijk weer tussen collega’s in. En stress is weg Tweede spoor is niet goed als je burn-out heb gehad. Wanneer kan ik geheel uit tweede spoor hoorde ergens als je drie maanden aaneen 5 dagen werkt. Klopt dat. Tweede spoor maakt in sommige gevallen meer kapot dan dat het goed doet.
Goedemorgen,
Ik ben zo’n ‘geval’ waarbij spoor 2 meer kapot maakt dan goed doet.
Ik werk in het speciaal voortgezet onderwijs als praktijk docent en onze school is de gehele lockdown periodes open gebleven. Op 1–2-2022 werd ik behoorlijk ziek. Corona met een lange nasleep die Long Covid heet. Revalideren,werken aan herstel en in september voor 2×2 u voorzichtig weer begonnen in mijn eigen werk. Opgebouwd met als resultaat op 8-12-2022 voor 50% betergemeld. Er zit een stijgende lijn in en 6 klassen mogen weer genieten van mijn vak. Ik zit in de lift!! De dag na kerst kreeg ik uit het niets, een pakket met brieven op mijn deurmat. Onaangekondigd een brief waarin staat: Samen gaan wij…. Bla bla bla.
Een brief waarin staat dat ik in spoor 2 zit en mijn 1ste(van de 10) gesprek op 10 januari heb!!
Paniek alom, hoe pas ik dit toe in mijn opbouwschema? Maar vooral zooooo niet passend en helpend voor verder herstel.
Wat ik ook die, vraag en onderneem? Ik ben verplicht om dit traject aan te gaan volgens de arbodienst. Op 12 januari voor 66% betergemeld en vanaf vandaag weer voor 83% beter en IN mijn eigen functie aan het werk.
Arbo zegt: ” nee, spoor 2 is wettelijk verplicht na een jaar ziek zijn. Dus ik MOET”.
15 februari 1ste gesprek…..
Dit voelt voor mij verre van goed. Al die stress en vervelende verrassingen kosten enorm veel energie!
Nu ijlt de vraag na:
Zodra ik mij voor 100% beter meld, komt dat spoor 2 dan eindelijk te vervallen of MOET ik dat traject blijven volgen?
Dag Conny,
Wat fijn dat je zo vooruit gaat en weer steeds verder terug komt in je eigen werk. Ik kan me voorstellen dat het je dan rauw op je dak valt als je onaangekondigd ineens moet starten met spoor 2. Het is de vraag of een spoor 2 traject in jouw situatie wel nodig is. Als er binnen 3 maanden concreet zicht is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in werk dat aansluit bij jouw functionele mogelijkheden dan mag spoor 2 achterwege blijven geeft UWV aan in de Werkwijzer Poortwachter (pag 12). Dus voor de werkgever allerlei kosten gaat maken en jij je energie kwijtraakt aan stress en verplichtingen in spoor 2, lijkt het me goed om met je werkgever om tafel te gaan. Maak duidelijk dat de arbodienst wel stellig is in dat spoor 2 volgens hen moet, maar dat dit niet altijd zo is. Bespreek wat de brief met jou doet en bespreek of het in deze situatie wel nodig is om spoor 2 in te zetten. Als de werkgever twijfelt kunnen jullie er voor kiezen om UWV om een deskundigenoordeel te vragen over de re-integratie-inspanningen van de werkgever. De vraag die je dan stelt is of spoor 2 in deze situatie nodig is.
Je mag je op zich nu wel beter melden maar de bedrijfsarts ziet nog wel beperkingen (anders kom je niet tot 83%). Dus het kan zijn dat de werkgever de betermelding niet accepteert. Hopelijk kun je met een gesprek met de werkgever komen tot een andere oplossing. Mocht later blijken dat structurele werkhervatting binnen het bedrijf toch niet meer zo zeker is als het nu lijkt, dan kunnen jullie dan altijd nog spoor 2 inzetten.
Succes met het gesprek met je leidinggevende. Ik wens je toe dat je goed hersteld en jouw klassen en jij dit jaar weer steeds vaker van jouw vakmanschap mogen genieten.
Hallo ik zit aan het einde van het 2e spoortraject. Binnenkort heb ik een einde evaluatie gesprek met mijn teammanager en coach. Ik heb van hen weinig of geen begeleiding/ hulp gehad alles verliep via een reïntegratiebureau. Ik had al binnen 2 weken te horen gekregen dat ze geen passende functie binnen het bedrijf hebben. Ik kan niet meer terug in de zorg werken qua gezondheid en heb vlg hen niet genoeg ervaring op computer gebied. Een Wia uitkering zit er niet in daar ik heel goed zittend werk kan verrichten. De toekomst is dus zorgelijk. Kan ik mijn werkgever aanspreken op te weinig inzet van hun kant.
Dag Tineke,
Dat kan zeker. Begrijp ik goed dat het einde van het tweede ziektejaar al in zicht is? Of is er direct gekozen voor een spoor 2 traject en loopt dit op zijn einde?
Een werkgever is verplicht om de mogelijkheden voor passend werk binnen de eigen organisatie goed te onderzoeken. En dit ook te blijven doen als de situatie gedurende de twee jaar van ziekte verandert. Als terugkeer bij de eigen organisatie in duurzaam werk dat aansluit bij wat je nog kunt niet mogelijk is, dan ondersteunt de werkgever bij het vinden van werk buiten de organisatie. Als je vindt dat de werkgever te weinig doet, bespreek je dat natuurlijk in eerste instantie zelf met de werkgever. Kom je er samen niet uit dan kun je bij UWV vragen om een deskundigenoordeel. Het oordeel van UWV is niet bindend voor de werkgever maar geeft wel aan hoe UWV naar de inspanningen kijkt en of de werkgever extra actie zou moeten ondernemen. UWV beoordeelt daarnaast aan het einde van het tweede ziektejaar naar aanleiding van de WIA aanvraag ook of er voldoende re-integratieinspanningen van de werkgever zijn geweest. Als dat niet het geval is dan kan UWV de werkgever verplichten het loon bij ziekte langer te betalen.
Ook als je denkt dat je niet in de WIA komt, is het verstandig om wel WIA aan te vragen. Mocht je minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en volgens UWV niet in staat tot passend werk bij je huidige werkgever dan kan een nieuwe werkgever die je in dienst neemt, gebruik maken van het loonkostenvoordeel en de no-riskpolis. En mocht je binnen 5 jaar alsnog arbeidsongeschikt raken door dezelfde klachten dan kun je alsnog een beroep doen op de WIA.
Zo herkenbaar dit verhaal! Ik kom op deze blog terecht omdat ik ook op zoek ben naar het antwoord op de vraag wanneer je met het 2e spoor mag stoppen. Ik ben ook herstellende van long covid en begin volgende week met mijn eerste week met volledige contracturen. Als dit 5 weken goed gaat ben je als het goed is ziektewet af . Maar hoe helpend is het als je die weken wel ook nog energie moet steken in de afspraken en opdrachten van het 2e spoor traject.
Dag Conny,
Ik zou zeggen: stem af met de bedrijfsarts. Nu er concreet zicht is op structurele werkhervatting in het eigen werk, zou er ook voor gekozen kunnen worden om spoor 2 dan in deze periode op een laag pitje te zetten.
Succes komende weken!
Dag Rob,
Fijn dat je weer lekker aan het werk bent bij jouw werkgever.
Er is geen vaste regel over wanneer je spoor 2 activiteiten stopt. Natuurlijk doe je dat op het moment dat je je eigen werk weer in volle omvang en uren kunt doen. Dan is er namelijk sprake van herstel. Maar als je vroeger fulltime werkte en nu 4 dagen, dan ben je nog niet volledig hersteld. Maar je hebt je uren al wel weer flink kunnen opbouwen. Dan ligt het voor de hand om samen met de werkgever te kijken naar het plan vn aanpak en de rol van spoor 2 daarin.
Als duidelijk is dat je je structureel kunt hervatten in je eigen werk of aangepast werk en dat werk sluit zo dicht mogelijk aan bij de mogelijkheden die je hebt, dan kan in overleg besloten worden spoor 2 te stoppen.
Succes met jouw traject!
Hallo, ik ben door een burnout en vlak voor de reintegratie een ongelukkige val (waarbij ik mijn pols brak en daardoor mijn hand niet goed kon gebruiken) pas na bijna een jaar in augustus vorig jaar begonnen met reïntegreren op mijn eigen werkplek. Inmiddels werk ik sinds januari weer mijn volledige uren op mijn eigen werkplek. Op 10 november heeft er een intake plaatsgevonden met een coach van het integratiebureau. Hier ben ik twee keer geweest en tussendoor heb ik nog twee keer een telefonische afspraak mee gehad. Tussendoor moet ik ook nog allerlei opdrachten uitvoeren wat best veel tijd en energie kost. Daarom zou ik graag willen weten of ik met het tweede spoor traject kan stoppen en zo ja, hoe ik dit duidelijk kan maken aan mijn teamleidster (zij wilt namelijk niet dat ik stop en dat ik dit ook in mijn eigen tijd moet doen). Hoor graag wat ik hieraan kan doen.
Dag Ine,
Als omstandigheden veranderen dan is dat altijd aanleiding om het gesprek aan te gaan met de werkgever over het plan van aanpak. Nu jij weer je volledige uren werkt is het de vraag waarom spoor 2 zou moeten worden voortgezet.
Als je ook ook weer je volledige taken hebt opgepakt en het gebruikelijke niveau in de functie weer haalt, dan kun je je hersteld melden. Mocht de werkgever twijfelen dan kan hij advies vragen aan de bedrijfsarts. Mocht je nog niet volledig hersteld zijn, dan zou ik met je werkgever om tafel gaan over het nut en de noodzaak van spoor 2 op dit moment en de combinatie met je eigen werk. Spoor 2 mag achterwege blijven als er binnen drie maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij jouw functionele mogelijkheden. Wellicht heeft de werkgever een goed verhaal bij de noodzaak voor het vervolgen van spoor 2. Als dat zo is dan kan je wel nog eens kijken naar hoe redelijk het is dat je (deels) buiten werktijd gebeurt. Zeker als daardoor een kans bestaat op overbelasting en daardoor juist belemmering van de kans op re-integratie, zou het voor de hand liggen om wat minder werk in spoor 1 te verrichten zodat er ruimte blijft voor spoor 2. Oftewel, je kunt het best het gesprek met de werkgever aangaan over de huidige situatie en kijken wat nu de beste oplossing is. Succes met jouw re-integratie.
Beste,
Ik ben momenteel na een lange burn-out sinds december mijn volledige uren aan het werk. Ik ben 100% aanwezig op mijn werkplek, maar ik werk tot zover 75% in mijn eigen werk. We hopen per 1 mei volledig beter te kunnen melden.
Volgens de re-integratiecoach moet ik na betermelding nog een maand voldoen aan SPOOR 2 en een maand lang blijven solliciteren.
Is dit juist?
Mijn casemanager wil SPOOR 2 graag stop zetten maar dat zou volgens de re-integratiecoach niet mogen.
Dag Ankie,
Wat fijn dat je weer kunt terugkeren in je eigen werk Ankie. Ik zou in overleg gaan met jouw werkgever. Je bent weer voor 100% aanwezig. Nog niet volledig in je eigen werk. Maar als er binnen 3 maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij de functionele mogelijkheden, waarom zou je spoor 2 dan nog voortzetten. Bespreek met de werkgever jouw twijfels over de zin van het verdere spoor 2 traject en geef aan wat de combinatie van spoor 1 en spoor 2 van jou vraagt. Waar de re-integratiecoach vandaan haalt dat je nog een maand verder zou moeten solliciteren na herstel is mij onduidelijk. Vraag maar eens waar de re-integratiecoach zich op baseert. Waar staat dat dit de bedoeling is? Als je binnen 4 weken na het herstel opnieuw ziek wordt, dan is er sprake is van samengesteld verzuim. Dan start er er geen nieuwe periode van verzuim maar worden beide periodes samengeteld. Maar dat wil niet zeggen dat je in die 4 weken nog verder zou moeten in spoor 2 terwijl je al hersteld gemeld bent. Uiteindelijk is het ook niet de re-integratiecoach die hierover de beslissing neemt. De werkgever is verantwoordelijk voor jouw re-integratie. Hopelijk kom je er met jouw werkgever en casemanager uit.
Beste,
Ik zit in mijn tweede ziektejaar en heb de WIA aanvraag al gedaan. Helaas werk ik nog maar 8 uurtjes van de 24 en ben ik nog niet eens echt aan het werk. Vanuit tweede spoor is een paar maanden geleden geconcludeerd dat er binnen mijn werk geen passende werk is. Ik zou dus extern moet kijken. Inmiddels is er wat tijd en herstel vertrekken en ben ik van mening dat er meer mogelijk is. Ik vraag me af wat nu wijsheid is. Ik wil mijn vak blijven uitoefenen. En stap voor stap opbouwen. In hoeverre heb ik hier iets over te zeggen? Kan de werkgever weigeren gezien het feit dat ik bijna 2 jaar ziek ben en zij denken dat het niet haalbaar is? De relatie met de werkgever is goed. Wat als zij blijven zeggen dat zij denken dat het niet haalbaar is en ik met het “medische team” wel vooruitgang ziet en dat ook uitspreekt?
Ik merk ook niet echt dat zij me steeds meer taken aanbieden. Maar denk wel dat ik stappen kan maken vanaf nu!
Graag hoor ik van je.
Groet Anke Best
Dag Anke,
Door omstandigheden lukt het niet eerder om op jouw vraag te reageren. Wellicht ben je inmiddels al geholpen met je vraag. Bijvoorbeeld door de bedrijfsarts. Want dat is degene waarbij je het best om advies kunt vragen als je denkt dat je belastbaarheid is verandert waardoor er wellicht meer mogelijkheden zijn voor passend werk bij de eigen werkgever. Als de bedrijfsarts die mogelijkheden ook ziet zal hij advies uitbrengen aan de werkgever. Ook over wat dit betekent voor jouw mogelijkheden tot werkhervatting binnen het eigen of aangepast werk bij deze werkgever.
Uiteindelijk is het dan aan de werkgever wat hij doet met het advies. Mochten er bezwaren zijn bij de werkgever dan is belangrijk dat duidelijk wordt wat een structurele werkhervatting binnen het bedrijf volgens de werkgever onmogelijk maakt. Als er een goede relatie is, dan komen jullie er vast samen uit.
Na 2 jaar ziekte mag de werkgever ontslag aanvragen als je jouw eigen werk niet meer kunt doen en er binnen 6 maanden geen herstel mogelijk is waardoor je dat alsnog kunt eventueel in aangepaste vorm. Ook moet duidelijk zijn dat er binnen 6 maanden geen passende functie is bij het eigen bedrijf waarin je herplaatst kunt worden. Als je zelf meer mogelijkheden ziet dan is het verstandig om samen met de bedrijfsarts, werkgever en eventueel een arbeidsdeskundige te kijken hoe die mogelijkheden benut kunnen worden en te bespreken welke mogelijkheden de andere partijen zien. Succes!
Hallo,
Ik zit nu 1 jaar en 8 maanden in de ziektewet, doordat ik met een flink trauma zit.
Na al die tijd door een therapeut te zijn behandeld, ben ik nu sinds 2 weken bij een trauma psycholoog onder behandeling.
Ik ben dus al een poosje in spoor 2.
Dit traject heeft, doordat ik half februari – half maart, naar mijn vriendin in de Filipijnen was met toestemming, een maand stilgelegen.
Vervolgens is het traject niet meer doorgezet, zonder communicatie….
Nu kreeg ik een mail van de re-integratie coach, met de vraag in hoeverre wij het traject weer op kunnen pakken, wat de visie van de bedrijfsarts is of dat we het traject af moeten sluiten in afwachting van de WIA aanvraag….
Ik ben totaal niet aan werk toe, omdat ik volledig in beslag genomen wordt door mijn trauma en de behandeling daarvan.
Hoe nu verder?
Alvast bedankt voor de reactie!
Vriendelijke groet,
Wim
Dag Wim,
Zonde dat jouw spoor 2 traject 3 maanden stil heeft gelegen. Heb je zelf wel aan de bel getrokken bij jouw re-integratiecoach en werkgever om aan te geven dat het traject stil lag? Of was dit op advies van de bedrijfsarts? Als je volgens de bedrijfsarts wel mogelijkheden had, dan had er na jouw vakantie natuurlijk wel actie moeten zijn in spoor 2. Als je vindt dat je nu niet aan werk toe bent dan kun je dat het best bespreken met de re-integratiecoach en werkgever. Waarschijnlijk zal er dan een gesprek met de bedrijfsarts volgen om te kijken welke mogelijkheden tot arbeid er op dit moment zijn. Als die er op dit moment niet zijn zal het spoor 2 traject wellicht worden stilgelegd of stoppen. Maar daarover zal de re-integratiecoach toch echt moeten afstemmen met de werkgever. Wellicht dat je met de werkgever ook nog wilt kijken of het niet slim is om de wachttijd voor de WIA te verlengen nu er afgelopen 3 maanden geen acties zijn ondernomen in spoor 2. Maar goed het eerste wat je nu zou moeten doen is contact opnemen met de re-integratiecoach en jouw werkgever en zicht krijgen op wat er had moeten gebeuren en wat jullie nu gaan doen.
Succes!
Op 1 februari 2021 ben ik ziek geworden corona positief. Daarna lange nasleep. Nu voel ik me helemaal klaar goed gezond om weer aan de slag te gaan.
Ik ben inmiddels 17 maanden ziek.
Arbeidskundige heeft mij aangemeld in februari 2022 in spoor 2. Maar ik ben nog niet begonnen met spoor 2.
Ik voel me nu prima en vandaag ben ik met mijn werkgever gaan praten om terug in mij. Eigenlijk functie te treden. Hij heeft mij geweigerd en gezegd dat ik niet meer terug kan in mijn eigen werk en dat hij ontslag gaat aanvragen.
Terwijl ik aangeeft dat het met mijn goed gaat.
Mag hij mij weigeren om terug te komen in mijn eigen werkplek in mijn eigen functie?
Dag Carmen,
In principe bepaal je als werknemer zelf wanneer je hersteld bent, je meldt dit dan bij je werkgever en gaat weer aan de slag. Als de werkgever twijfelt of je echt hersteld bent kan hij de bedrijfsarts om advies vragen of kan hij een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Je kunt je dus hersteld melden en aangeven dat je weer toegang wilt tot je werk. Maar wellicht werkt het beter om de werkgever mee te geven dat als hij twijfelt over jouw mogelijkheden dat het dan handig om op korte termijn een afspraak te plannen met de bedrijfsarts. Ook als die aangeeft dat je nog niet volledig hersteld bent maar dat er nu wel mogelijkheden zijn tot terugkeer bij de eigen werkgever dan moet de werkgever onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.
Want ook als spoor 2 wordt ingezet moet de werkgever voortdurend blijven onderzoeken of het mogelijk is dat de werknemer in eigen werk kan terugkeren. Zeker als de omstandigheden veranderen. Gedurende de eerste 2 jaar van ziekte mag de werkgever niet ontslaan. Als de werkgever te weinig re-integratieinspanningen pleegt en UWV de werkgever verplicht langer het loon bij ziekte door te betalen, dan geldt ook tijdens de verlenging een opzegverbod. Pas na afloop van de (verlengde) wachttijd kan de werkgever UWV om toestemming vragen voor ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. UWV stemt dan alleen in als duidelijk is dat de werknemer in de 26 weken na de ontslagaanvraag als duidelijk is dat de werknemer door ziekte of handicap zijn eigen werk niet meer kan doen en er binnen 26 weken waarschijnlijk geen sprake is van herstel waardoor de werknemer zijn eigen werk alsnog (aangepast) kan doen en er ook geen ander passend werk is bij de werkgever.
Oftewel het is nog te vroeg om nu al te spreken over ontslag. Hopelijk gaat jouw werkgever dit ook inzien en kan je nu het je weer beter gaat weer snel terug in je eigen werk. Succes!
Ik ben nu 7 maanden ziek gemeld door een aandoening aan mijn hand en arm. Van die 7 maanden heb ik er 2 werkelijk thuis gezeten en de resterende tijd ben ik weer opbouwend aan het werk gegaan. Nu werk ik weer 16 van de 24 uur en doe gewoon mijn eigen werk en ga vanaf okt de resterende 8 uur opbouwen. In het plan van aanpak heeft mijn werkgever een aantal restricties gezet die helemaal niet van toepassing zijn en die mijn werk opzettelijk belemmerd. Ik werk 66% in mijn oude functie maar volgens mijn werkgever maar 41%. Spoor 2 is al ingezet en vandaag al een gesprek met een job coach gehad die ook niet helemaal begreep waarom dit in gang was gezet omdat het plan van aanpak als doel heeft , terug keren in mijn eigen functie, mijn arm en hand herstellen voorspoedig en ik ben van mening dat ik voor het jaar om is allang weer voor 100% aan de slag ben. Kan dit allemaal zomaar. Mijn collega’s en ik zelf snappen er niks van en ook zij zijn van mening dat ik gewoon mijn werk uitvoer en absoluut niet maar voor 41%. Het plan van aanpak heb ik dus nog niet ondertekend omdat ik het er niet mee eens ben. Ook heb ik alle documenten en mailverkeer naar het FNV gestuurd om door een jurist te laten bekijken.
Slim om hulp in te schakelen als je er met je werkgever niet uitkomt. Op zich hoor je ziekgemeld te blijven zolang je je eigen werk niet volledig doet. Dat kan zijn in uren of in taken. Je bent wel of niet in staat om volledig je werk te doen. Je hebt inmiddels opgebouwd tot tweederde van je uren. En er ligt een plan om verder op te bouwen. Het lijkt dus wat vroeg om nu al aan spoor 2 te beginnen. Ik neem aan dat de spoor 2 coach nav de intake ook afstemt met jouw werkgever als opdrachtgever en dit bespreekt. Tijdens re-integratie moet de focus liggen op terugkeer in het eigen werk ook als spoor 2 eenmaal ingezet is. Hoe ziet de bedrijfsarts de kans om op korte termijn verder te hervatten in je eigen werk? Mijn advies: ga met de werkgever om tafel om de situatie te bespreken. Kom je er niet uit dan kun je altijd nog bij UWV terecht voor een deskundigenoordeel over de re-integratieinspanningen van de werkgever. Hopelijk heeft FNV je inmiddels verder kunnen helpen.
Hallo,
Vorig jaar juni ziek gemeld 100%
Dit jaar in februari weer begonnen met 50% langzaam opgebouwd tot 75%.
Dat gaat heel goed, dus bij mijn leidinggevende aangegeven dat ik weer volledig wil gaan werken.
Per 10 augustus word ik weer volledig ingepland (buschauffeur)
Dat werd vorige week afgesproken.
Een paar dagen later werd ik gebeld door een reïntegratie buro.
Voor een gesprek, daar snap ik niets van … heb mij beter gemeld.
Mijn leidinggevende zegt nu dat ze het eerst wil aankijken en wil monitoren gedurende 4 weken en dat het traject nu eenmaal moet.
Ik heb een ander idee..
Wat nu?
Ik wil uit spoor 2, kan ik dat dan wel na de 4 weken?
Vanwege mijn vakantie een late reactie. Maar wat je voorstelt, kan hoor. Jij meldt je beter bij de werkgever. Als de werkgever nog twijfelt dan kan hij om advies van de bedrijfsarts vragen. Maar in principe bepaalt de werknemer wanneer hij zich hersteld meldt. Nu er zo’n duidelijk perspectief is op een structurele werkhervatting in het eigen werk, snap ik niet zo goed wat er nog wordt verwacht in spoor 2. Je kunt de situatie ook omdraaien. Als het goed is ben je nu alweer aan de slag in je eigen werk. Mocht je binnen 4 weken opnieuw ziek worden dan kan dan direct spoor 2 worden ingezet. Desnoods plan je een eerste afspraak na 4 weken in, waarvan nu al duidelijk is dat die wordt afgezegd als je vier weken lang je eigen werk hebt gedaan na 10 augustus. Hopelijk ben je er inmiddels samen met je werkgever uitgekomen.