
In 2021 zijn door wijzigingen in de wet de verschillen tussen de regelingen binnen de Wajong kleiner geworden. Voor wie vanuit de Wajong gaat werken is er nu één regeling voor de inkomensverrekening. Voorheen gebeurde dat op tien verschillende manieren in de oude Wajong, Wajong 2010 en Wajong 2015. De nieuwe manier pakt niet voor iedereen gunstig uit. Het garantiebedrag is ingevoerd om te zorgen dat Wajongers die in december 2020 werkten er door invoering van deze nieuwe rekenmethode niet (direct) op achteruitgaan zouden gaan. In dit blog lees je hoe het garantiebedrag werkt en hoe UWV de hoogte heeft berekend.
Wat is het garantiebedrag?
Het garantiebedrag is het bedrag aan uitkering waarop een werkende Wajonger recht zou hebben gehad als de wet niet zou zijn gewijzigd. De hoogte van het bedrag is of wordt bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen over een periode die per groep verschilt.
Hoe bepaalt UWV het garantiebedrag?
Alleen Wajongers die in december 2020 en januari 2021 inkomen uit arbeid hadden, komen in aanmerking voor het garantiebedrag. Bij de vaststelling van de hoogte van het garantiebedrag gaat UWV uit van de inkomensregeling waar de klant op 31 december onder viel. De hoogte van het garantiebedrag is berekend op basis van het inkomen over de periode:
- december 2019 tot en met november 2020 voor klanten die voor december 2020 al inkomen uit arbeid ontvingen. Bij hen is gerekend met het gemiddelde inkomen per maand over deze periode. Maanden waarin de klant geen inkomen heeft ontvangen, zijn niet meegerekend. Als het gemiddelde inkomen lager was dan het inkomen in december 2020, dan is gerekend met het inkomen in december 2020.
- januari 2021 voor klanten die in december 2020 voor het eerst inkomen uit arbeid ontvangen.
- heel 2021 voor klanten die een eigen bedrijf hebben. Deze groep heeft in 2021 een voorschot op het garantiebedrag ontvangen op basis van de winstverwachting over 2021. In 2022 wordt voor hen het voorschot definitief vastgesteld.
Wanneer ontvangt iemand het garantiebedrag?
Het garantiebedrag wordt uitgekeerd als het bedrag hoger is dan de uitkering op basis van de nieuwe rekenregels die vanaf 1 januari 2021 gelden. Het is een vast bedrag dat wel elk half jaar wordt verhoogd met het percentage waarmee het wettelijk minimumloon stijgt. De klant blijft het garantiebedrag ook ontvangen als hij meer of minder gaat verdienen maar met de nieuwe rekenregels nog steeds slechter af is. Dit geldt tot de klant een jaar lang:
- geen inkomen geniet (ook niet uit bijvoorbeeld een WW- of Ziektewetuitkering); of
- volgens de nieuwe regels een hogere uitkering heeft dan het garantiebedrag.
Omdat Wajongers door de gevolgen van de coronamaatregelen moeilijker nieuw werk vinden, wordt de termijn van één jaar waarbinnen Wajongers opnieuw gebruik kunnen maken van het garantiebedrag voor klanten die in 2021 hun werk kwijtgeraakt zijn, opgerekt tot 1 januari 2023.
Meer weten
Wil je meer weten over de wijzigingen in de Wajong? Op de website vind je een schema met wijzigingen in de Wajong waarmee je zelf aan de slag kunt. Heb je als Wajonger een vraag over jouw situatie? Stel die dan bij het Informatiepunt Wajong van Ieder(in) of bij UWV.
Dit artikel is het voor het laatst gewijzigd op 14 december 2021.
Beste ,
Ik begrijp het niet helemaal: geldt dit ook voor WA-jong verkregen in 1996?
Mvg, Kees
Dat klopt als je naast deze oude Wajong-uitkering in december 2020 en januari 2021 inkomen uit arbeid hebt .
Krijg je nu dus altijd geld ook als je bruto 2400 verdiend als wajonger?
Nee dat is niet het geval. Vanaf 2021 wordt in principe 70% van het sociaal verzekeringsloon gekort op de Wajong-uitkering. Alleen voor wie in december en januari inkomen uit arbeid heeft, berekent UWV het garantiebedrag. Dit bedrag wordt berekend op basis van de regeling waar iemand op 31 dec 2020 onder valt. Werkt iemand met Wajong zonder loondispensatie en heeft diegene geen hoger maatmanloon hebben (dat laatste geldt alleen bij oude Wajong),dan is er op basis van zowel de huidige als de nieuwe regels geen recht op een aanvullende uitkering. Voor informatie over de wijzigingen in de Wajong kun je terecht bij het informatiepunt van Ieder(in). Zie: https://iederin.nl/iederin-start-met-informatiepunt-wajong/
Ik snap er niks van. Ik heb 2010 wajong.
Ik verdien max 850 per maand aan salaris. Eerst was dit 233 en met hun berekening krijg ik nu evenveel terwijl ik veel minder verdiende in 2020. Vanaf December en deze maand verdien ik die 850. Krijg ik daarbij dan nog die garantiebedrag en is die garantiebedrag alleen voor deze twee maanden of voor heel het jaar?
Klopt het dat de regeling dan is dat ieder die werkt aangevuld word tot minimumloon zoals 1550?
Beste Anoniem,
Je kunt het best even naar wiewetwajong.nl gaan. Je vindt er de openingstijden van het informatiepunt Wajong. Zij kunnen dan even goed met je meekijken. Het garantiebedrag wordt gebaseerd op basis wat je in december 2019 tot november 2020 hebt verdiend. Als je vanaf december meer bent gaan verdienen dan is dat heeft dat geen invloed op het garantiebedrag. Is het garantiebedrag hoger dan de uitkering volgens de nieuwe rekenregels die sinds 1 januari gelden, dan hou je het garantiebedrag. Het kan dus zijn dat dit voor jou heel goed uitpakt. Maar bel met het informatiepunt dan kunnen zij het met jou doornemen.
Ik heb ook een paar vragen:
1. Stel je van parttime naar fulltime of andersom gaat werken later dan 2020, geld de toename/afname aan de verdiensten ook in de garantieregeling? Praktijkvoorbeeld voor iemand die wel fulltime wil gaan werken in 2021, nu parttime en hele jaar gewerkt met een constant loon.
2. Garantieregeling wordt elk jaar gemeten bv in de maanden december en januari? Dit bv mbt bovengenoemd voorbeeld iemand meer of minder is gaan werken maar verder wel constant werkte en inkomen had.
3. Als ik het goed zeg, stel een werkende wajongere in de toekomst voor langer dan een jaar werkloos raakt (gezien corona niet ondenkbaar), en bv na 2 jaar weer werk vind, is het dan zo dat de wajongere nog maar maximaal het minumumloon kan verdienen bij fulltime werken? Alle eerdere verworven regelingen zoals bv Maatmanloon en Bremanregeling e.d. zijn dan allemaal komen te vervallen?
Oftewel, stel je werk met een loondispensatieregeling hebt gevonden nadat je 2 jaar werkloos bent geweest, dan zijn naast een lager loon/uitkering de genoemde regelingen ook vervallen?
Het garantiebedrag wordt eenmalig vastgesteld en daarna elk half jaar geïndexeerd. Dus als iemand in januari met het garantiebedrag beter af is dan volgens de nieuwe rekenmethode dan krijgt diegene het garantiebedrag. Gaat de klant meer verdienen dan zal het garantiebedrag gunstiger blijven en blijft de klant dit garantiebedrag ontvangen. Werkt die klant 5 jaar en verdient de klant dan meer dan 75% van zijn maatmanloon zonder inzet van voorzieningen, dan is er geen recht meer op Wajong en dus ook niet op het garantiebedrag.
Het recht op het garantiebedrag vervalt als iemand een jaar lang geen inkomen uit arbeid heeft. WW telt ook mee als inkomen iut arbeid. Of als iemand een jaar lang recht heeft op een hogere uitkering volgens de nieuwe rekenmethode dan het garantiebedrag. Hoe lang iemand terug kan vallen heeft dus ook te maken met de duur en de hoogte van de WW uitkering.
Stel dat iemand geen recht meer heeft op het garantiebedrag en op het moment dat diegene gaat werken wordt de nieuwe formule gebruikt dan wordt 70% van het inkomen uit arbeid gekort op de uitkering. Bij mensen die werken met loondispensatie wordt er minder gekort. Werkt iemand met loondispensatie dan zijn loon en uitkering samen altijd minstens het functieloon voor het aantal gewerkte uren. Breman verdwijnt dus niet maar is minder royaal dan in de Wajong 2010 want daar werd aangevuld tot het functieloon bij fulltime werk ook als iemand parttime werkte.
Dat betekent dat als iemand met arbeidsvermogen het wettelijk minimumloon verdient (zonder loondispensatie), er geen recht meer is op Wajong. De meeste functies hebben een loon boven het wettelijk minimumloon en met fulltime werken kan iemand dus ook een hoger loon verdienen. Pas als iemand na 5 jaar werken 75% van zijn maatmanloon verdient zonder inzet van voorzieningen stopt de uitkering.
Voor verdere vragen kun je terecht bij het informatiepunt Wajong van Ieder(in). Zie: https://iederin.nl/iederin-start-met-informatiepunt-wajong/
Beste,
Bedankt voor de informatie. Aanvullend had ik nog een aantal vraagjes:
– Ik heb een oude Wajong regeling en heb daarnaast inkomsten uit mijn eigen bedrijf. Voor mij is de regeling dat ik max. per maand 330 euro mag bijverdienen, zonder gekort te worden op de Wajong. Moet ik hier dus rekening mee houden in de maand december als ze op basis van de inkomsten uit december het garantiebedrag gaan vaststellen. Kortom, is het verstandiger om binnen die 330 euro te blijven of zou het gunstiger zijn als ik hier meer/minder ga verdienen.
– Hoe mag ik het voor me zien als ze het garantiebedrag hebben vastgesteld in januari, kan ik dan nog wel mijn eigen verdiensten ernaast hebben of wordt ik dan ook weer gekort op de uitkering?
Hopelijk kunt u mij verder helpen.
Als je inkomen hebt uit onderneming wordt het garantiebedrag berekend op basis van de winst uit onderneming over heel 2021. Als naar verwachting jouw belastbare winst + de ondernemersaftrek+ de mkb-winstvrijstelling over 2021 leidt tot een gemiddeld inkomen per maand dat lager is dan 20% van jouw maatmanloon dan ontvang je vanaf januari een garantiebedrag van 70% van het minimumloon. Jouw uitkering blijft dan net als nu 70% van het minimumloon. Ook als je vanaf 2022 meer gaat verdienen.
Verdien je in 2021 al meer dan die 20% van het maatmanloon, dan wordt je garantiebedrag lager vastgesteld en is de nieuwe inkomstenverrekening mogelijk gunstiger voor je. Bij die nieuwe verrekening wordt 70% van jouw inkomen uit arbeid gekort op de uitkering.
Het maatmanloon is voor de meeste mensen met Wajong het wettelijk minimumloon + 8% vakantiegeld. 20% van het wettelijk minimumloon + vakantiegeld = 0,2 x 1684,80 x 1,08 = 363,92.
Als je volgend jaar dus gemiddeld 330 euro verdient dan hou je de uitkering zoals die was. Mocht je nou meer denken te kunnen verdienen dan zou je nog kunnen overwegen om voor 30 nov een overstap naar de Wajong 2010 aan te vragen. Stel je verdient volgend jaar gemiddeld 375 euro per maand. Dan wordt het garantiebedrag na overstap een aanvulling tot het wettelijk minimumloon. Dat levert per maand een 130 euro hogere uitkering op.
Hallo.
Ik zit in de oude wajong.
Krijg 70 procent van minimumloon.
Nu ga ik 1 januari beginnen met een klein baantje van 5 uur in de week. Hierbij verdien ik 221 euro per maand boven mijn oude wajong uitkering.
Nu heb ik 2 verschillende mensen gesproken van het uwv.
De 1 zegt dat ik het bedrag wat ik vanaf 1 januari verdien mag houden.
De ander zegt dat ik 70 procent moet afstaan.
Nu weet ik dus niet meer wat nou juist is.
Lijkt mij wel handig om te weten.
Omdat er pas in mei 2021 word gekeken of ik nu geld moet terug betalen.
Ik wil niet in de problemen komen. En kan ik nu beter het geld apart houden?
Ik snap er niks van ben 100%afgekeurd met wajong volgens mij dus iva met wajong kreeg ook zo ’n bericht zag ik net bij mijn berichten staan vanuit uwv wat is hier nu de bedoeling van en kan me niet herinneren dat ik hier eerder bericht over heb gehad anders had ik wel wat meer hierover geweten ik werk dus niet
Als je in december en januari geen inkomen had uit arbeid kom je niet in aanmerking voor het garantiebedrag. Dus dan krijg je daar niet mee te maken. Als je gaat werken dan zijn er een aantal regels verandert per 1 januari. Wellicht gaat het bericht van UWV daarover. Mocht je vragen hebben over het bericht dat je hebt ontvangen, neem dan contact op met het informatiepunt Wajong via wiewetwajong.nl.
In de periode december 2019 tot en met november 2020 verdiende ik naast de wajong 3 a 400 euro.
In december 2020 ben ik fulltime gaan werken en doe dit nu nog.
K heb de wetteksten tien keer gelezen en het lijkt er op dat ze het garantiebedrag moeten betalen op basis van het loon wat ik in de periode december 2019 tot en met november 2020 verdiende. Dit zou in concreto betekenen dat ik over heel 2021 een garantiebedrag krijg, gebaseerd op een inkomen van 3 a 400 euro. Het is wat er staat, maar het is niet helemaal de intentie van de wetgever geweest denk ik want dan krijg je zn 1350 euro bovenop je salaris =)
Tja, het is wel wat er in de wet staat. Het garantiebedrag is bedoeld om te zorgen dat mensen er niet op achteruit gaan door de nieuwe regeling. Maar ik kom meer situaties tegen waarin mensen er heel erg op vooruit zijn gegaan door dit jaar veel meer te gaan verdienen. Dat is natuurlijk niet waar die regeling voor bedoeld was maar zo pakt hij wel uit. Als je na 5 jaar werken meer dan 75% van je maatmanloon verdient dan stopt de uitkering, tenzij je werkt met inzet van een voorziening (jobcoach, vervoersvoorziening of intermediaire activiteiten).
Hallo mijn. Naam is Mieke
Ik kom nu iedere keer rond van zoon €517 gaat dit Jan ook om hoog want ik heb zitten uitreken als alles van het huidige bedrag af is kom ik in de krap aan of net niet de €100 nu ik spaar hou ik meer over gelukkig
Met vriendelijke groet Mieke
Dag Mieke, het garantiebedrag wordt elk half jaar geindexeerd. Wellicht heb je in jouw situatie recht op een aanvulling. Bij het Infopunt van Ieder(in) kun je terecht voor een advies op maat. Zie: https://informatiepuntwajong.nl/
Het is veel abracadabra, als het gaat om het uitspitten van de de Wajong-hoogte, waar het garantiebedrag in verwerkt zit. Ik krijg bijv. een garantiebedrag van bruto € 707,53. Bij wat ik maandelijks aan Sv loon bruto bij mijn werkgever krijg hoort een Bruto Wajong van € 961,63, terwijl deze volgens de rekenhulp € 667,73 is. Daar kan dus nooit het hele garantiebedrag bij opgeteld zijn. Hoe hebben ze het garantiebedrag erin verwerkt, (áls het UWV dat gedaan zou hebben!)? Bijbehorende vraag: stel, mijn brutomaandsalaris gaat met € 14 omhoog (vanwege een periodieke verhoging, horende bij een 15-urige werkweek). Hoeveel gaat de uitkering (bruto-gezien) dan omlaag?
Dag David,
De rekenhulp van UWV berekent de hoogte van de uitkering op basis van de nieuwe regels. het garantiebedrag is een vast bedrag dat in januari en juli wordt geïndexeerd. Als de uitkering op basis van de nieuwe regels hoger is dan het garantiebedrag dan krijg je de uitkering op basis van de nieuwe regels. Andersom geldt dat als de uitkering volgens de nieuwe regels lager is dan het garantiebedrag, dan krijg je het garantiebedrag. Wat bij jouw verhaal opvalt is dat het bedrag dat je maandelijks krijgt hoger is dan het garantiebedrag maar ook hoger dan het bedrag dat uit de rekenhulp Wajong komt. Wellicht is er iets mis gegaan met invullen. Ik zou contact opnemen met UWV of Ieder(in) (Zie: https://informatiepuntwajong.nl/) zodat er iemand kan meekijken naar het verschil.
UWV rekent niet met het brutoloon maar met het sociaal verzekeringsloon. Als je het garantiebedrag ontvangt en je gaat 14 euro meer verdienen dan zal het garantiebedrag nog steeds het gunstigst zijn mag je die 14 euro helemaal houden. Is voor jou de nieuwe rekenmethode gunstiger dan het garantiebedrag dan gaat de Wajong-uitkering met 70% van het extra sociaal verzekeringsloon omlaag.
Goeie morgen ik heb ook al heel lang Wajong eers wao heb ik ook recht hierop mèt vriendelijke groet hmm de groot
Hallo,
Hou ik het garantie bedrag ook als ik geen loondispensatie meer krijg?
Zolang het garantiebedrag hoger is dan de uitkering waar je volgens de nieuwe regels recht op heb op basis van het loon zonder loondispensatie, ontvang je het garantiebedrag. Neem voor een advies op maat contact op met het Informatiepunt Wajong van Iederin of de arbeidsdeskundige van UWV.
Goede morgen Neeltje,
Blijft het garantiebedrag permanent bestaan of is dit een tijdelijke ondersteuning?
Groet, Stefan
Dag Stefan,
Het garantiebedrag is niet tijdelijk. Je kunt er tot aan je pensioengerechtigde leeftijd aanspraak op maken als je aan de voorwaarden voldoet.
Je houdt het garantiebedrag zolang je inkomen uit arbeid hebt en met het inkomen dat je verdient op basis van de nieuwe regels slechter af bent dan met garantiebedrag. Ga je meer of minder verdienen en heb je op basis van de nieuwe regels recht op een hogere uitkering, dan ontvang je dit hogere bedrag. Als je een jaar lang beter af bent op basis van de nieuwe regels kan je als je inkomen uit arbeid daarna verandert, niet meer terugvallen op het garantiebedrag. Ook stopt je recht op het garantiebedrag als je een jaar lang inkomen uit arbeid hebt.
Groet,
Neeltje
Ik heb sinds 2008 Wajong. Sinds 2019 heb ik een eigen bedrijf waarmee ik voldoende inkomsten heb. Daarom is mijn Wajong nu slapend. Toch kreeg ik in januari 2021 eenmalig 72 euro betaald. Is dit het garantiebedrag? Dat staat niet op de specificatie. En wordt dit in 2022 ook herberekend?
Dag Jan,
Dat neem ik aan van niet, aangezien het garantiebedrag maandelijks wordt uitgekeerd. Waar dit dan wel over ging weet ik niet. Daarover kun je toch het best even contact opnemen met UWV.
Ik heb een oude wajong en overweeg om te stoppen met werken (loondienst 7 uur per week) Ik heb een eigen onderneming waarin ik ongeveer 500 euro per maand denk te gaan verdienen. Is het wel verstandig om te stoppen met werken? Geldt voor mij dan de 70 procent regel dus dat ik maar 30 procent overhoudt van mijn inkomsten uit eigen onderneming? Hier gaat ook nog BTW van af dan hou je toch bijna niets over denk ik telkens.
Hoe zit het dan met het garantiebedrag? Ik vind het echt heel erg ingewikkeld allemaal. Ik hoorde dat je met het garantiebedrag onbeperkt mag bijverdienen zonder gekort te worden op je uitkering klopt dit?
Dag Danielle,
Om een goed advies te krijgen zou ik je willen adviseren contact op te nemen met de arbeidsdeskundige van UWV en/of met het informatiepunt Wajong van Ieder(in). Je kunt het informatiepunt bereiken via informatpuntwajong.nl. Zij kunnen dan beter met je kijken naar de uitkering die je nu ontvangt (garantiebedrag of nieuwe inkomstenverrekening) en de gevolgen die het heeft als je als zelfstandige een inkomen gaat verdienen. Als je een garantiebedrag ontvangt, dan hou je dat zolang je op basis van het inkomen dat je verdient met de nieuwe regels recht hebt op een lagere uitkering dan het garantiebedrag. Bij de nieuwe inkomstenverrekening wordt inderdaad 70% van het belastbare winst uit je onderneming (+ mkb-winstvrijstelling + ondernemersaftrek) gekort op jouw uitkering. Alles wat je verdient met je onderneming, hou je, maar de uitkering wordt wel aangepast op basis van de verdiensten. BTW is geen onderdeel van je winst. Heb je recht op het garantiebedrag omdat de nieuwe inkomstenverrekening voor jou minder gunstig uitpakt dan het garantiebedrag, dan hou je dat garantiebedrag en mag je dus alles wat je daarnaast verdient houden. Maar als je na 5 jaar werken meer dan 75% van jouw maatmanloon verdient zonder inzet van voorzieningen, dan stopt jouw uitkering. Als je veel meer gaat verdienen dan is het garantiebedrag dus niet onbeperkt. Bij beperkte verdiensten kan je wel onbeperkt gebruik maken van het garantiebedrag. Op voorwaarde dat dit bedrag hoger is dan het bedrag waar je op basis van de nieuwe inkomstenverrekening recht op hebt.
Goeie morgen ik heb ook al heel lang Wajong eers wao heb ik ook recht hierop mèt vriendelijke groet hmm de groot
Dat ligt eraan. UWV heeft een berekening gemaakt om te zien of het garantiebedrag voor jou gunstiger was dan de uitkering volgens de berekening zoals die sinds 1 januari 2021 geldt. Als dat zo is, ontvang je het garantiebedrag. Als het goed is heb je hierover bericht gehad van UWV. Je kunt het natuurlijk altijd even navragen bij UWV via UWV telefoon voor werknemers: 088 – 898 9294.